Kulturvandring i Cilentos nationalpark med fil dr Niklas Hillbom 3-10 maj 2018
Följ med till den vackra nationalparken Cilento i sydvästra Italien och vandra med antikvetaren och arkeologen Niklas Hillbom genom ett uråldrigt kulturlandskap! Vi kombinerar det bästa från kultur- och vandringsresor, natur och arkeologi till fots med antika och medeltida lämningar med föredrag längs vägen. Nationalparken Cilento sticker ut som en halvö i det Tyrrenska havet och brukar ofta beskrivas som en av de mest genuina delarna av Italien. Vandringarna för oss genom ett varierat vårlandskap både utmed den dramatiska kusten och till små bergsbyar. Området ar rikt på sällan besökta lämningar från antiken och medeltiden och såväl historiska som mytiska personer från trakten ger färg åt berättelserna. Vår vandring för oss till den viktiga grekiska-romerska staden Velia, den antika hamnen Porto degli Infreschi och till de grekiska templen i Paestum. Vi besöker medeltida torn och kyrkor, går i Aeneas fotspår på Kap Palinuro och får höra om landskapsarkeologi. Under luncherna provar vi lokala specialiteter och råvaror och det blir flera tillfällen att svalka sig i det glittrande Medelhavet.

Nivån på vandringarna är lätta/moderata, nivå 1 och 2 av 5, medelgod kondition krävs, stigarna är lätta och utan tekniska svårigheter. Ren vandringstid per dag är i regel 2-4 timmar, dessutom många och täta pauser. Vandringen leds av Paradisresors ciceron Niklas Hillbom samt av en lokal vandringsguide. Egen buss kör oss kortare sträckor mellan etapperna när det behövs och transporterar bagaget till varje hotell. Vi bor på mindre 3-stjärniga hotell eller på agriturismo. Material, lästips, kartor och mer detaljerade packningstips kommer att sändas i god tid till anmälda resenärer.


Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Tors 3/5
Arlanda-Landvetter-Kastrup till Paestum
Flyg från Arlanda, Landvetter och Kastrup till Neapel. Med vår buss åker vi söderut till Paestum och äter lätt lunch en route (ingår inte). Framme i Paestum checkar vi in på vårt perfekt belägna hotell som ligger alldeles intill den arkeologiska platsen. Vi gör en rundvandring i kvällssolen och beundrar de tre bäst bevarade grekiska templen i världen på ett och samma område. Vår ciceron föreläser om grekisk tempelarkitektur och om mötet mellan greker och romare. Resan och våra vandringar introduceras och vi äter en välkomstmiddag tillsammans på hotellet.
Dag 2
Fre 4/5
Paestum via Agropoli och vandring till Castellabate
Idag börjar vi med en kortare transfer till staden Agropoli. Vi tittar på den fint bevarade gamla stadskärnan och dess medeltida slottsruiner. Från Trentovabukten börjar dagens vandring som för oss längs udden av Punta Tresino, en av de bäst bevarade kuststräckorna i Cilento. Vi vandrar genom ett äkta Medelhavs-landskap, genom skogar och buskmarker, längs underbara stränder och alltid med vacker utsikt över havet. Sista biten går vi längs den stora sandiga stranden vid Castellabate tills vi når den charmiga lilla fiskehamnen i Santa Maria, där det blir tid för ett dopp och en glass på stranden. En kortare promenad för oss direkt till vårt hotell där bagage, mat och vila väntar. Middag.
Dag 3
Lör 5/5
Castellabate - Rocca Cilento och Valle dei Mulini - Stio
Vår buss tar oss på morgonen upp till Cilentos kuperade inland. Vi går genom Valle dei Mulini – Kvarnarnas dal - där en rad med 17 vattenkvarnar malt säd sedan medeltiden. Nästa anhalt är en av de äldsta befästa byarna i området, Rocca Cilento, där vi på terrassen i ett gammalt kloster äter en rejäl lunch baserad på lokala specialiteter. Efter lunchen åker och vandrar vi till den lilla vackra medeltida staden Stio – känd för att bevara många av det gamla Italiens traditioner. Efter en rundvandring bland gränderna checkar in på en s k Albergo Diffuso. (en.wikipedia.org/wiki/Albergo_Diffuso). Middag.
Dag 4
Sön 6/5
Magliano, Moio della Civitella, Casalvelino/Velia

Vi vandrar idag i hjärtat av den världsarvslistade nationalparken. Vi börjar med att besöka spökstaden Roscigno Veccia innan vi vandrar upp på berget Pruno. Efter föredrag om de arkeologiska lämningarna följer vi en ås ett par tre kilometer till en fantastisk ekologisk lunch på ett agriturismo. Vi beger oss inåt landet mot foten av bergen i Mount Gelbison. Vi besöker lämningarna av den befästa lucaniska orten Moio della Civitella, där vi får höra om de förgrekiska lokala italiska kulturerna i området. Från en liten kyrka på toppen av kullen kan vi njuta av en underbar utsikt över Cilento-området. Vi avslutar dagen med att köra tillbaka ner till Casalvelino / Velia vid kusten, där vi checkar in för två nätter på ett trevligt agriturismo. Middag.
Dag 5
Mån 7/5
Velia
Dagen ägnas helt åt den antika grekisk-romerska staden Velia. Härifrån kom de grekiska filosoferna Zenon och Parmenides och här låg en av antikens äldsta medicinska skolor. Vi vandrar och lyssnar på föredrag bland ruinerna, beundrar den berömda "Porta Rosa” med sitt tidiga valv och tittar på grekiska och romerska bad samt agoraområdet. Stadens akropolis återanvändes under medeltiden och här finns en magnifik bastion bevarad. Under eftermiddagen finns möjlighet till en ytterligare rundvandring runt staden eller kan man tillbringa egen tid vid poolen på vårt agriturismo. Middag.
Dag 6
Tis 8/5
Palinuro, Marina di Camerota
Idag vandrar vi längs den underbara kusten vid Kap Palinuro i södra Cilento. Efter en kortare transport på morgonen följer vi en gammal åsnestig genom den doftande macciavegetationen. Vi besöker det antika stenbrottet som användes till Paestum och Velia samt ett nyöppnat antiquarium. Stigen för oss vidare upp över klippor och genom förtrollande tallskogar med förvridna aleppotallar. Under nedstigningen mot den mytomspunna Kap Palinuro kommer vi att kunna beundra den fantastiska utsikten mot Arco Naturale och de långtsträckta sandstränderna i Cala del Cefalo. Enorma naturliga stenvalv dominerar den lilla stranden och vi fortsätter längs floden Lambro till själva udden. Platsen är mytisk i bokstavlig mening och vi får höra berättelser ur det romerska nationaleposet Aeneiden som beskriver hjältens resa längs denna kust, och om Aeneas rorsman som udden är uppkallad efter. Dagen avslutas med att vi tar oss till den charmiga byn Marina di Camerota där vi skall sova två nätter. Middag.
Dag 7
Ons 9/5
Marina di Camerota, Costa degli Infreschi
Idag njuter vi av en kulturvandring längs Cilentos sydkust, Costa degli Infreschi, som är en av de mest orörda kuststräckorna i södra Italien. Vi beundrar det kristallklara havet och de vilda klippiga stränderna. Från den moderna hamnen i Marina di Camerota vandrar vi förbi en rad förhistoriska grottor till stranden Lentiscelle som domineras av ett medeltida vakttorn. Vi klättrar upp på en nyligen renoverad stig genom macchia och olivlundar och når så småningom viken vid Cala Pozzallo, som påminner om öde stränder på en tropisk ö. En timme senare når vi vandringens mål, den romerska hamnen Porto degli Infreschi. Här guidas vi runt, äter vår lunch på stranden och tar ett uppfriskande dopp. Vi återvänder till hotellet antingen till fots eller med båt och äter avskedsmiddag tillsammans.
Dag 8
Tors 10/5
Hemfärd
Efter frukost transfer till flygplatsen i Neapel för hemresa till Arlanda, Kastrup eller Landvetter.

RESEFAKTA:
Resan är en kulturell vandringsresa så resenärerna måste kunna förflytta sig utan svårigheter.
Resans pris: 14.750:- + flygskatter ca 1.200:-.
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning 25/3) betalas omgående efter anmälan.
Enkelrumstillägg: 950:-
Paradisresors bankgiro: 5169-6672
Avbeställningsskydd kan tecknas förslagsvis genom Europeiska ERV www.erv.se tel 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften erlagts. Kontrollera att ni har reseförsäkring!
I resans pris ingår: Flyg från Arlanda/Kastrup/Landvetter tor Neapel, del i dubbelrum på 3* hotell eller på agriturismo och en natt på Albergo Diffuso , helpension varav några picknickluncher, transporter i buss, arrangemang enligt program, fil dr Niklas Hillboms ciceronskap, lokal vandringsguide och lokal arkeologisk guide vid behov och eu-moms.

Anmälan/förfrågan till Paradisresor på info@paradisresor.se, gör en intresseanmälan på vår hemsida www.paradisresor.se eller ring tel. 08-718 07 13. Org. nr 96 96 00-58 50. SRF:s (Svenska Resebyråföreningens) villkor för paketresor gäller och finns på vår hemsida.
Vi har F-skattebevis. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet www.kammarkollegiet.se/resegarantier

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorGrekisk-romerska VeliaVandringslandskap i CilentoStrålande havsutsikt

 
SRF
 

FULLSATT! Oförlikneliga Florens med fil dr Börje Magnusson i samarbete med Tidningen Vi den 7-14 april 2018

TREDJE OCH SISTA GÅNGEN! Romare, britanner och britter – kulturmöten och konflikter vid romarrikets utkant förr och nu, 20-27 april 2018. Resa i det romerska Britannien med fil. dr Allan Klynne

FULLSATT! Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 1-8 sept. 2018 med fil. dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Zlarin-Trogir- Salona-Split

Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 8-15 sept 2018 med fil dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Zlarin-Trogir- Salona-Split

Pilgrimsleden till Santiago de Compostela från Baskien genom kungariket Asturien med fil dr Jesper Blid den 20-27 sept. 2018 Bilbao-Burgos-Frómista-León-Oviedo-Gijón-Santiago de Compostela-Kap Finisterre

FULLSATT! Klassiska Grekland med Svenska Arkeologiska Samfundet och fil. dr Niklas Hillbom den 23-30 sept 2018. Athen-Korintkanalen-Mykene-Epidauros-Franchthigrottan-Asine-Sparta-Olympia-Delfi-Kap Sounion

TREDJE OCH SISTA GÅNGEN! Romare och germaner – kulturmöten och konflikter vid imperiets gräns 6-13 okt. 2018. Resa i det romerska Tyskland med fil dr Allan Klynne

Rom, staden man återvänder till– konstresa den 9-16 april 2019 med fil dr Börje Magnusson
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon/Fax: 08-718 07 13 - E-post: info@paradisresor.se