Rom, staden man återvänder till– konstresa den 9-16 april 2019 med fil dr Börje Magnusson
Börje Magnusson är docent i konstvetenskap. Han var intendent vid Nationalmuseum 1972-1992, där han forskade om äldre teckningskonst och grafik och ansvarade för utställningar i de mest skiftande ämnen, från Leonardo da Vinci, Rafael, Rembrandt, till John Bauer, Svenska filmaffischer, Lennart Rodhes konst. År 1992 blev han vice föreståndare för Svenska institutet i Rom och arbetade där till 2008. I Rom var han ansvarig för den årliga kursen i konstvetenskap för svenska doktorander, som skapats av den legendariske Torgil Magnuson. Under två månader varje höst studerade deltagarna Roms viktigaste monument från antiken till idag på plats. Utflykter gjordes till platser runt Rom samt längre exkursioner till bl.a. Assisi, Siena och Florens. Som en del av sin forskning organiserade han internationella forskarseminarier om svenskar i Rom, drottning Christina, Nicodemus Tessin d.y., liksom det ofta förbisedda 1700-talet i Rom. De resulterade i flera volymer i institutets nya skriftserie Suecoromana. Han har också skrivit en guidebok om Rom (2001).
Ett resultat av undervisningen var också boken om Ovidius Metamorfoser i konsten, Förvandlingskonst (2007). Börje Magnusson har lett flera uppskattade konstresor i Italien med Paradisresor.

Rom är staden som dominerat Europa sedan antiken. Då behärskade romarna hela medelhavsområdet och större delen av Västeuropa. Under medeltiden styrde den katolska kyrkan från Rom. Prelater, konstnärer och lärda har fortsatt att utöva sitt inflytande och Rom har varit målet för bildningsresor ända till i dag. Efter reformationen bekämpade Sverige katolikerna, men drottning Kristina lät omvända sig och flyttade till Rom. Gustav III hämtade arkitekter, konstnärer, musiker och skådespelare därifrån samt en konstsamling som hamnat på Nationalmuseum. På 1800-talet samlades nordiska författare, konstnärer och andra resenärer i Skandinaviska föreningen, och på 1900-talet inrättade alla de nordiska länderna forskningsinstitut. Varje år berikas den svenska bokmarknaden med populära och lärda verk om Rom och Italien.
Vi följer i spåren, och liksom våra föregångare njuter vi av miljöerna, den stora konsten, maten och naturen - även om vi inte som skulptören Sergel saltar oxtungor. Vi bor på ett bekvämt hotell i centrum och strövar omkring i de gamla kvarteren, där kyrkor och palats trängs med varandra, men gör också små utflykter till grannstäder och påkostade villor.Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Tis 9/4
Utresa till Rom
Flyg från Arlanda/Kastrup/Landvetter till Rom. Efter ankomst till Rom kör vår buss oss till vårt fyrstjärniga hotell i Roms historiska centrum där vi bor hela veckan. Incheckning. Välkomstmiddag på en trevlig restaurang på gångavstånd från hotellet
Dag 2
Ons 10/4
Antik – Medeltid – Renässans
Vi utforskar de historiska lagren i Rom, exemplen ligger på rad som i ett pärlband. Vid Largo Argentina, ett tempel från antiken som kom i dagen när ett kvarter revs för att bygga nytt, ligger Crypta Balbi ett kvarter längre bort, ett teaterkomplex under ett nunnekloster, nu sevärt museum som vi besöker. Vi beser Michelangelos Kapitolium med Senatorspalatset, en renässansfasad klistrad på en medeltida borg placerad ovanpå antikens stadsarkiv. Vi vandrar över Forum Romanum, som grävts fram i modern tid efter att i flera århundraden varit en kohage (Campo Vaccino), där enstaka ruiner stack upp. Här finns senatens Curia och flera tempel där olika nivåer kan avläsas, t.ex SS. Cosma e Damiano. Tid för lunch. Vi ser Colosseum, den väldiga amfiteatern och den lilla övningsarenan intill med bostäder för gladiatorerna, framgrävd till hälften. Huvudmålet är kyrkan S. Clemente från 1100-t, som ligger lite lägre än dagens gatunivå. Den står ovanpå en kyrka från 300-t, i sin tur byggd ovanpå hus från hundratalet.
Dag 3
Tors 11/4
Villa Adriana, Villa d’Este i Tivoli
Idag gör vi en bussutflykt till bergen i öster. Vi besöker Villa Adriana uppförd av kejsar Hadrianus 117-138, på en höjdrygg mellan de högre bergen i öster och slätten som breder ut sig mot Rom. Från villan ser man det moderna Tivoli på berget ovanför. Hela den vidsträckta åsen har tagits i bruk för en serie byggnadskomplex och trädgårdar, som i variation överträffar kejsarpalatset på Palatinen i Rom. Liksom där finns privata kvarter för vinter och sommarbruk, stora badanläggningar, byggnader för representation och banketter, lokaler för förvaltning och bostäder för hundratals medarbetare. En väldig stab av tjänare - mer än 2000 - skötte anläggningen och logerades i villan. De förflyttade sig på vägar under jorden, som också användes för varutransporter. Kanske är det riktigare att tala om en stad än om en villa i vanlig mening, med sina 120 hektar är området dubbelt så stort som städerna Ostia eller Pompeji. Vi intar lunch i Villa d’Este, kardinalen Ippolito d’Estes villa, byggd på 1550-talet. Den ligger på platsen för en antik villa, med en stor formell trädgård terrasserad i den branta sluttningen, berömd för sina varierade och fantasifulla vattenkonster. En del av de mekaniska installationerna som drevs av vatten och tryckluft har nu rekonstruerats. Arkitekten, Pirro Ligorio, var också antikforskare och den förste som systematiskt utforskade Hadrianus villa; han hämtade både idéer och material därifrån.
Dag 4
Fre 12/4
Vatikanmuseerna och Peterskyrkan
Kort bussfärd från Largo Argentina till Piazza Risorgimento nära Vatikanmuseets entré. Vatikanmuseerna har en av världens rikaste samlingar, men är framför allt i sig självt ett museum. Vi beser det äldsta palatset närmast Peterskyrkan: Sixtinska kapellet med bl.a Michelangelos takmålningar och Yttersta domen, den beryktade Borgiapåvens våning och efterföljaren Julius II:s våningen med Rafaels fresker och mycket annat längs vägen. Vi avslutar med den s.k. Belvederen, ursprungligen en fristående påvlig villa som på 1500-talet förbands med palatset genom långa korridorer och på 1700-talet blev musem; på Belvederegården finns bl.a. den berömda Laokoongruppen och andra antika skulpturer påvarna lade beslag på. Förutom enastående antiker finns också etruskiska och egyptiska samlingar och i modernare byggnader intill målningar samt ännu en antiksamling. Vi intar lunch i den utmärkta kafeterian innan vi beger oss till fots till Peterskyrkan. Vi beser först dess inre. Arkitekten Bramante påbörjade 1504 en centralkyrka med fyra korsarmar och stor kupol över mitten; Michelangelo modifierade den och byggde färdigt; långhuset tillfogades i början av 1600-talet; skulptören Bernini arbetade sedan i nästan femtio år med inredningen. Bernini är också upphovsmannen till den väldiga ovala piazzan framför kyrkan. Där kan vi orientera oss om den närmaste omgivningen, vi ser muren från 800-talet som förbinder Vatikanpalatset med borgen Caster S. Angelo, ursprungligen kejsar Hadrianus mausoleum, kardinalspalatsen som flankerar huvudgatan mm.
Dag 5
Lör 13/4
Caprarola-Viterbo
Bussutflykt norrut till Palazzo Farnese i Caprarola och medeltidsstaden Viterbo. Efter att en hel dag trängts i Vatikanen och Peterskyrkan beger vi oss ut på landet. Vi färdas norrut, genom rika odlingar till den lilla staden Caprarola, som domineras av Palazzo Farnese på sin höjd. Det är en borg ombyggd till villa av kardinalen Alessandro Farnese, sedermera påven Paul III (1534-49). Vi besöker de välbevarade och rikt dekorerade salarna och beser trädgården med dess terrasser och vattenkonster, där vild natur och tuktad ställs mot varandra. Den välbevarade renässansmiljön har använts i otaliga filmer som ersättning för Vatikanpalatset, där filmmakarna inte har tillträde. Vi fortsätter mot nordväst, förbi kratersjön Lago di Vico (507 m.ö.h.) till Viterbo. Lunchpaus i Viterbo. Staden ligger på vulkanisk mark, och stora badanläggningar utnyttjar de heta källorna. Här bodde påvarna under långa perioder på medeltiden, när Rom var för osäkert. I det stora Påvepalatset från 1200-t hölls flera påveval. Berömda är medeltidskvarteren runt via S. Pellegrino. På flera ställen stöter vi på karakteristiska medeltida fontäner. I stadens norra del finns borgen (La Rocca) uppförd av kardinalen Albornoz 1354, senare tillbyggd. Den är nu museum och hyser bl.a. en utställning av fynden från Svenska institutets stora etruskiska utgrävningar i trakten.
Dag 6
Sön 14/4
Roms äldsta centrum
Vandring i Roms äldsta centrum: Vi gör ett svep i kvarteren runt hotellet. Vi besöker Pantheon med sin kupol (återigen kejsar Hadrianus 120 e.Kr.). Därifrån förbi Borrominis universitetskyrka, S. Ivo della Sapienza, med en kupol krönt av en spiral. Vidare till Piazza Navona, en antik stadionanläggning, nu barockmiljö med Berninis fyrflodsfontän. Därefter rör vi oss söderut till kyrkan S. Andrea della Valle, en av de stora kyrkor som de s.k. reform-ordnarna (jesuiter, theatiner, oratorianer m.fl.) uppförde under sent 1500-tal – den är känd från operan Tosca. Vi tar oss förbi Pompejusteatern, som givit kvarteret sin ovanliga form, förbi ett annat stort kvarter, Monte di Pietà (pantbanken från 1500-talet, länge en ekonomisk maktfaktor) till Case di S. Paolo, en gatstump med sju medeltida hus som kom fram när kvarteret skulle rivas. Vi tar oss via det f.d. Ghettot till Tiberön, sjukhusön där läkeguden Asklepios en gång i en avlägsen forntid skall ha gått i land. Dit leder en antik bro, en annan för vidare till Trastevere – de folkliga kvarteren på andra sidan Tibern. Lunchpaus under dagen.
Dag 7
Mån 15/4
Villa Borghese
Morgonen ägnas åt museet Villa Borghese, en utsökt miljö från 1600-1700-tal med fenomenala samlingar skapade av kardinalen Scipione Borghese (1576-1633), påven Paul V:s nepot. Han skydde inga medel för att skaffa mästerverk. Detta är nästan den enda stora villan som undgått att styckas upp och bebyggas i modern tid. Vi vandrar genom parken till Svenska institutet i Valle Giulia och institutets direktör Kristian Göransson gör en kort visning av institutet. Eftermiddagen är fri. På kvällen gemensam avskedsmiddag på en trevlig restaurang.
Dag 8
Tis 16/4
Hemresa
Transfer till flygplatsen och avfärd till Arlanda/Kastrup/Landvetter.

RESEFAKTA:
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter och följa gruppens takt.

Resans pris: meddelas längre fram.
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning den 1/3) betalas omgående efter avisering om anmälningsavgift. Efter betalning är anmälan bindande.
Vårt bankgiro: 5169-6672 Paradisresor
Enkelrumstillägg: i mån av tillgång.
Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se tel 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften erlagts. Kontrollera att ni har reseförsäkring!
I resans pris ingår: Flyg från Arlanda och Kastrup-Rom t o r och anslutning från Landvetter, del i dubbelrum på 4* centralt hotell med bufféfrukost, välkomst- och avskedsmåltider, kaffe på Svenska institutet, transfers, transporter med egen buss och vandringar enligt program, inträdesavgifter, fil. dr Börje Magnussons ciceronskap, lokalguide, whispers, city tax 6 euro per person och dag, reseledning från Paradisresor samt eu-moms. När middagarna inte ingår äter de som önskar tillsammans.
Anmälan/förfrågan till Paradisresor. Kontakta oss på info@paradisresor.se eller gör en
intresseanmälan på vår hemsida www.paradisresor.se
tel. 08 718 07 13, org. nr 96 96 00-58 50, Vi har F-skattebevis. SRF:s (Svenska Resebyråföreningens)
villkor för paketresor gäller och finns på vår hemsida. Lagstadgad resegaranti är ställd till
Kammarkollegiet. www.kammarkollegiet.se


 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorHadrianus villa. Foto: ENITPeterskyrkan. Foto: ENITPalazzo Farnese, Caprarola. Foto: ENIT

 
SRF
 

FULLSATT! Oförlikneliga Florens med fil dr Börje Magnusson i samarbete med Tidningen Vi den 7-14 april 2018

TREDJE OCH SISTA GÅNGEN! Romare, britanner och britter – kulturmöten och konflikter vid romarrikets utkant förr och nu, 20-27 april 2018. Resa i det romerska Britannien med fil. dr Allan Klynne

Kulturvandring i Cilentos nationalpark med fil dr Niklas Hillbom 3-10 maj 2018

FULLSATT! Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 1-8 sept. 2018 med fil. dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Zlarin-Trogir- Salona-Split

Antikens Liburnia - kryssning efter Kroatiens kust och övärld den 8-15 sept 2018 med fil dr Niklas Hillbom Split-Rogoznica-Krka-Skradin-Sibenik-Vodice-Kornati-Sali-Zadar-Zlarin-Trogir- Salona-Split

Pilgrimsleden till Santiago de Compostela från Baskien genom kungariket Asturien med fil dr Jesper Blid den 20-27 sept. 2018 Bilbao-Burgos-Frómista-León-Oviedo-Gijón-Santiago de Compostela-Kap Finisterre

FULLSATT! Klassiska Grekland med Svenska Arkeologiska Samfundet och fil. dr Niklas Hillbom den 23-30 sept 2018. Athen-Korintkanalen-Mykene-Epidauros-Franchthigrottan-Asine-Sparta-Olympia-Delfi-Kap Sounion

TREDJE OCH SISTA GÅNGEN! Romare och germaner – kulturmöten och konflikter vid imperiets gräns 6-13 okt. 2018. Resa i det romerska Tyskland med fil dr Allan Klynne
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon/Fax: 08-718 07 13 - E-post: info@paradisresor.se