Klassiska Kampanien: Capri, Paestum och Pompeji 10-17 april 2021 med fil. dr Niklas Hillbom Sorrento-Paestum-Flegreiska fälten-Capri-Pompeji-Vesuvius-Neapel-Herculaneum
Fil. dr Niklas Hillbom är resans ciceron, klassisk arkeolog som skrivit en avhandling om minoiska brädspel. Han har tidigare gjort många uppskattade resor för Paradisresor i Syrien, Jordanien, Grekland, Cypern, Turkiet, Kroatien och Frankrike och även varit ciceron på denna resa många gånger.

Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Lör 10/4
Sverige-Sorrento
Direktflyg med SAS från Arlanda eller Kastrup och från Landvetter via Kastrup till Neapel med SAS. På vägen till Sorrento besöker vi Villa Poppaea i Oplontis, en fantastisk romersk villa som kan ha tillhört Neros hustru. Där finns mycket välbevarade färgstarka fresker. Vi åker ut på Sorrentohalvön till vårt trevliga och lugnt belägna hotell Grand Hotel Aminta www.aminta.it med pool strax utanför Sorrento omgivet av citron-och olivlundar med en hänförande utsikt över Neapelbukten. Här bor vi hela veckan. Gratis transferbuss (shuttle bus) går från hotellet till Sorrento centrum 3,5 km t o r. Tider finns i receptionen.
Dag 2
Sön 11/4
Paestum
Heldagsutflykt till Paestum, ett av Italiens främsta minnesmärken, som grundades 600 f Kr av grekerna. Vi börjar dagen med en rundvandring på det arkeologiska området och beundrar de tre bäst bevarade grekiska templen i världen på ett och samma område. Vi ser också på andra grekiska och romerska ruiner. Lunchpaus i Paestum. Eftermiddagen ägnar vi åt museet med grekiskt hantverk och konst från utgrävningarna i området samt Dykarens grav, som har hedersplatsen i museet. På kvällen gemensam välkomstmiddag på en trevlig restaurang i Sorrento.
Dag 3
Mån 12/4
Vesuvius och Lacrima Christo
Vi åker upp mot Vesuvius. Bussen tar oss nästan till toppen. Den sista biten upp till vulkanens topp är en ganska brant stigning som kräver god kondition och grova skor. De som önskar stannar vid den lilla restaurangen och tar en espresso. Utsikten är fantastisk vid klart väder. Vi fortsätter till det nya museet i Boscoreale som specialiserat sig på fynden från de många gårdarna på Vesuvius sluttningar, där man producerade vin och olivolja. Därefter åker vi till en typisk vingård vid Boscotrecase i närheten och provar bl a det vita Lacrima Christo, som en gång ansågs vara ett av Italiens bästa viner och äter en gemensam lunch där.
Dag 4
Tis 13/4
Cumae, Misenum, Baiae och Pozzuoli
Vi far väster om Neapel till Cumae vid kusten som var den tidigaste grekiska kolonin med
bl a Sibyllans grotta. Det närliggande Misenum som var Augustus flottbas besöks därefter. Vi går ner i Piscina Mirabile, en underjordisk vattencistern från Augustus tid stor som en katedral. Lunch i närheten på en liten taverna. Vi tittar på de imponerande ruinerna av Baiae – antikens mest kända och skandalomsusade bad- och kurort. Efter lunch avslutar vi med ett besök på Pozzuoli som är den tredje största amfiteatern i Italien.
Dag 5
Ons 14/4
Capri
På morgonen tar vi båten från Sorrentos hamn till Capri. Kusten och dess fiskebyar beundras på avstånd med dess imponerande bergväggar som störtar rakt ner i havet. Snart ser vi Capri höja sig ur havet. Vi stiger av i Marina Grande och åker upp till Anacapri med minibuss för att besöka Villa San Michele, den svenske läkaren Axel Munthes vackra bostad, som idag är svenskt museum. Vi får en guidad tur genom villan och den underbara trädgården. Vi studerar de intressanta statyer och reliefer, som nyligen restaurerats. Lunchpaus. Vi åker tillbaka till Capri stad och därifrån promenerar de som önskar till ruinerna av en av kejsar Tiberius villor, Villa Jovis. Gemensam bussfärd ner till Marina Grande för färja till Sorrento.
Dag 6
Tors 15/4
Pompeji
Vi börjar vår rundvandring i Pompeji vid Porta Marina. Stadens liv stannade upp vid vulkanutbrottet 79 e Kr och ger intrycket av att det skedde alldeles nyligen. Vi besöker teatrarna, forum och termerna, bordell, barer, bostadshus och thermopolium. Tid för lunch i cafeterian mitt på dagen och vi fortsätter sedan vårt besök i Pompeji under eftermiddagen. Flera nya hus med fantastiska fresker har öppnats på senare tid. Avslutning vid Mysterievillan och återfärd till hotellet.
Dag 7
Fre 16/4
Arkeologiska Nationalmuseet i Neapel och Herculaneum
Dagen börjar med ett besök på det Arkeologiska Nationalmuseet i Neapel med fynd från Pompeji, Herculaneum och villorna som begravdes vid vulkanutbrottet. Här finns statyer, fresker, mosaiker och husgeråd. Lunch i Santa Luciahamnen. Efter lunchpaus åker vi till Herculaneum, som begravdes under lava vid Vesuvius utbrott och samtidigt sjönk ett antal meter och idag ligger lägre än havsytan. Vi besöker staden och studerar intressanta byggnader. Herculaneum är mycket mindre än Pompeji och städerna är olika till sin struktur. På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på en historisk restaurang med utsökt mat och utsikt över Capri.
Dag 8
Lör 17/4
Hemresedag
Utchecking och transfer till flygplatsen i Neapel och direktflyg till Arlanda eller Kastrup med SAS. Göteborgsresenärer tar tåg Köpenhamn-Göteborg.

RESEFAKTA:
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter.
Resans pris från Arlanda/Kastrup inkl. flygskatter: 16.650:-
Resans pris från Landvetter inkl. flygskatter: 17.050:- Gäller utresa från Landvetter men hemresa till Kastrup. Tågresan Kastrup-Göteborg bokas på egen hand. Med flyg för lång väntan på Kastrup.

Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning 10/3 2021) att betalas omgående efter avisering om anmälningsavgift.
Varje standardrum har delvis havsutsikt utan balkong. Tillägg för havsutsikt med balkong och solnedgång mot havet 2.000:- per rum. Anges vid bokning!
Enkelrumstillägg: 2.700:-
Avbeställningsskydd kan tecknas genom ERV www.erv.se tel 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften betalats. Kontrollera att ni har reseförsäkring! Paradisresors bankgiro: 5169 - 6672
I resans pris ingår: Direktflyg med SAS till Neapel ToR från Arlanda och Kastrup, flyg från Landvetter till Neapel via Kastrup och hem till Kastrup, del i dubbelrum med frukost på vårt fyrstjärniga hotell Grand Hotel Aminta utanför Sorrento med bufféfrukost, välkomst-och avskedsmiddagar, lunch med vinprovning på vingård vid Vesuvius, transporter och utflykter i turistbuss enligt program, inträdesavgifter, city tax, eu-moms, lokalguider och fil. dr Niklas Hillboms ciceronskap.

Anmälan/förfrågan till Paradisresor 08-718 07 13 eller info@paradisresor.se alt. lämna en intresseanmälan på www. paradisresor.se, org. nr 96 96 00-58 50. SRF:s (Svenska Resebyråföreningens) villkor för paketresor gäller. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet. www.kammarkollegiet.se Vi har F-skattebevis.


 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorPaestum. Foto: ENITPeristyl, Pompeji. Foto: ENITAlexandermosaiken, Neapel. Foto: ENIT

 
SRF
 

Svenska Rominstitutets vänner inbjuder gamla och nya vänner till Oförlikneliga Florens med fil. dr Börje Magnusson den 19-26 mars 2021

Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya vänner till FRÅN HAV TILL HAV I ETRUSKERNAS SPÅR den 27/4-4/5 2021 med fil. dr Allan Klynne Bologna-Comacchio-Murlo-Volterra- Vulci-Tarquinia-Viterbo-Tuscania-San Giovenale-Acquarossa-Cerveteri-Pyrgi-Rom

Svenska Arkeologiska Samfundet inbjuder till resa till södra Frankrike 13-20 sept. 2021 med fil. dr Niklas Hillbom

Syditaliens fascinerande skatter: Kalabrien-Basilicata-Apulien med fil. dr Allan Klynne den 22-29 sept. 2021. Thyrrenska havet-Joniska havet-Adriatiska havet

Det romerska Spanien. Konst och arkeologi från Cádiz till Barcelona. Baleo Claudio-Cádiz-Itálica-Mérida-Toledo-Segovia-Ampurias-Tarragona med fil. dr Jesper Blid den 5-13 okt 2021
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon/Fax: 08-718 07 13 - E-post: info@paradisresor.se