Svenska Rominstitutets vänner inbjuder gamla och nya vänner till Oförlikneliga Florens med fil. dr Börje Magnusson den 19-26 mars 2021
Börje Magnusson är docent i konstvetenskap. Han var intendent vid Nationalmuseum 1972-1992, där han ansvarade för utställningar i de mest skiftande ämnen, från Leonardo da Vinci, Rafael och Rembrandt, till John Bauer, Lennart Rodhe och Svenska filmaffischer. År 1992 blev han vice föreståndare för Svenska institutet i Rom och arbetade där till 2008. I Rom ledde han den årliga kursen i konstvetenskap: under två månader varje höst studerade svenska doktorander Roms viktigaste monument från antiken till idag. Utflykter gjordes till platser runt Rom samt längre exkursioner till bl.a. Assisi, Siena och Florens. Han organiserade också internationella seminarier om svenskar i Rom, som Olaus Magnus, drottning Christina och Nicodemus Tessin d.y. Han skrev en guidebok om Rom (2001, 590 sidor). En frukt av hans undervisning är också boken ”Förvandlingskonst” (2007), som presenterar antik mytologi med utgångspunkt från den romerske poeten Ovidius verk Metamorfoser.

En resa till Florens för Rom-älskare
Florens är ett enastående fenomen. Staden var runt år 1300 en av de folkrikaste städerna i Europa, dess guldmynt var den internationella valutan, handelsmän och banker hade kontor överallt och finansierade påvar och monarker. Florens utvecklade en enastående kulturell och konstnärlig verksamhet med författare som Dante och Boccaccio, målare som Giotto, Fra Angelico, Botticelli och Leonardo da Vinci, skulptörer som Donatello och Michelangelo, arkitekter som Brunelleschi och Vasari. Florentinarna var stolta över allt detta, samtidigt som politiken var både kaotisk och brutal. Franciskanermunken San Bernardino sade i en straffpredikan 1424: Italien är det mest intelligenta landet i Europa, Toskana den intelligentaste regionen i Italien, Florens den mest intelligenta staden i Toskana – men också den mest korrupta, för när alla gåvor förenas med illvilja får man de ondskefullaste männen. I slutet av århundradet försökte den ännu strängare munken Savonarola få florentinarna att bränna upp alltsammans men blev själv bränd på bål.
Det råder en symbios mellan Florens och Rom. Ur romvännens perspektiv är Florens staden bakom återuppväckandet av den döda ruinstad som påven flytt från. Renässansens Rom skapades till stor del av konstnärer från Florens – som först hade varit i Rom och studerat ruinerna. Familjen Medici hade en huvudroll. Påven Eugen IV var Cosimo d.ä:s gäst i tio år, och invigde Florens nya katedral 1436. Banden stärktes ytterligare i början av 1500-talet då två medlemmar av familjen Medici valdes till påve, och Michelangelo tvingades dela sin tid mellan de två städerna.
Om det florentinska arvet märks i Rom, bjuder Florens på den fullständiga bilden, där medeltid och renässans fortfarande dominerar stadens kärna. Från vårt bekväma och välbelägna hotell gör vi varje dag vandringar i centrum, där avstånden är små. Vi beser de stora monumenten: Baptisteriet, Katedralen med sin väldiga kupol, Giottos kampanil och Palazzo Vecchio, stadshuset. Vi besöker de medeltida kvarter där Dante verkade innan han dömdes till döden men i stället landsförvisades 1302. Vi stiftar bekantskap med familjen Medici, som tog makten på 1430-talet och sedan som storhertigar av Toskana på 1500- och 1600-talen skapade internationellt ryktbara furstliga miljöer, främjade vetenskap och samlade konst. Vi besöker några av världens främsta museer, Uffizierna och Palazzo Pitti, och vi kan vandra i den vidsträckta Boboliträdgården. Men vi gör också en utflykt i storhertigdömet och besöker etruskerstaden Volterra på sin höga klippa, njuter av gott vin bland vårfagra böljande kullar.


Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Fre 19/3
Utresa
Morgonflyg med SAS från Arlanda och Landvetter via Kastrup till Bologna. Efter den gemensamma transfern tar vi in på vårt centralt belägna hotell Croce di Malta i Florens och äter lunch på någon av de trevliga restaurangerna i närheten. Tid för vila. Introduktionspromenad till närbelägna sevärdheter med Börje Magnusson, som avslutas med en drink på hotellets terrass. På kvällen välkomstmiddag på en trevlig toskansk restaurang vid hotellet.
Dag 2
Lör 20/3
Uffizierna
Dagen ägnas åt ett grundligt besök i Uffizierna, de mediceiska storhertigarnas förvaltningspalats som emellertid snart istället blev hem för en av världens absolut förnämsta konstsamlingar med Botticellis ”Våren” och ”Venus födelse”, målningar av Giotto och Leonardo da Vinci, Tizians ”Venus från Urbino”, Rafaels porträtt av den fete Medicipåven Leo X och mycket, mycket mer.
Eftermiddagen ledig för egna strövtåg.
Dag 3
Sön 21/3
Stadens religiösa och politiska centrum
Vi beser stadens religiösa centrum: Besök i baptisteriet (S. Giovanni) från 1000-talet. Vi beundrar Domen (S. Maria del Fiore) påbörjad på 1290-talet, med sin väldiga kupol, Brunelleschis geniala storverk som var färdigt på 1430-talet och den nästan lika höga kampanilen som Giotto påbörjade samt välgörenhetsinrättningar som fungerar än i dag. Sedan tar vi en sväng genom Dantes kvarter, de trånga gamla gränderna söder om Domen, där den raka huvudgatan, Il Corso, har antika anor. Vi passerar ”skyskrapan” Orsanmichele, en osannolik kombination av sädesmagasin och kyrka från 1300-talet, som de allsmäktiga skråna prydde med skulpturer av sina skyddshelgon. Sedan är det dags för Palazzo Vecchio, stadens politiska maktcentrum sedan omkring 1300, varifrån Florens fortfarande styrs. Politisk symbolik präglar platsen framför, Piazza della Signoria. Den flankerar palatset på två sidor och fylldes undan för undan med skulpturverk. Vår vandring slutar lagom till lunch vid Ponte Vecchio, stadens äldsta bro över floden Arno och länge den enda.
Dag 4
Mån 22/3
Volterra - Vigna Bocelli
Vi åker söder- och västerut genom det vackra toskanska landskapet till den etruskiska bergsstaden Volterra, en av de många självständiga stadsrepubliker som Florens tvingade in under sitt välde på 1400-talet. Här som på andra platser vittnar bastanta befästningar om florentinsk makt. Innan antikens romare lade under sig provinsen var staden en av de mäktigaste och härskade över en stor del av västra Toskana. Här fanns åtråvärda mineraler, salt, alun, mm. Staden är fortfarande känd för arbeten i alabaster och sin medeltida stadskärna, numera också för att ha inspirerat TV-ålderns vampyrberättelser. Börje Magnusson visar katedralen och baptisteriet. Lunch och egen tid i Volterra förslagsvis ett besök på det fina etruskermuseet Mario Guarnacci. Därefter åker vi till den vingård som tillhör tenoren Andrea Bocellis familj och avsmakar deras utmärkta viner med goda tilltugg från trakten. De berättar om vintillverkningen och gårdens historia. Vi gör ett kort besök på utomhusteatern Teatro del Silenzio, belägen mitt ute i landskapet, där Bocelli varje år har en stor utomhuskonsert.
Dag 5
Tis 23/3
Medicis Florens
I centrum står familjen Medici, som under 1400-talet erövrade en nästan obestridd, ledande ställning i Florens, och sedan som storhertigar regerande hela Toskana i flera sekler. Basen var Palazzo Medici, som Cosimo d.ä. uppförde på 1440-talet. I det av Benozzo Gozzoli utsmyckade kapellet ser vi familjens medlemmar i heliga tre konungars följe på väg till Betlehem, en fresk som täcker tre av väggarna. Vi besöker därefter dominikanklostret S. Marco, som stod under Cosimo d.ä:s särskilda beskydd; han lät uppföra ett bibliotek där och hade en egen cell att dra sig tillbaka till - den enda tvårummaren. Klostret är mest känt för målarbrodern Fra Angelico, som dekorerade de enskilda cellerna, kapitelsal mm. I slutet av 1400-talet var Savonarola prior i klostret, den stränge reformatorn som ådrog sig kyrkans onåd och brändes på bål framför Palazzo Vecchio 1498.
Under dagen besöks också kyrkan S. Lorenzo, invigd på 300-talet, nybyggdes och blev familjens gravkyrka: Cosimo är begravd framför huvudaltaret, hans far och andra familjemedlemmar i ”Gamla Sakristian”, och på 1500-talet byggde Michelangelo ”Nya Sakristian” och skulpterade de berömda monumenten över nästa generationer och på 1600-talet uppfördes en väldig tillbyggnad för storhertigarnas gravar.
Dag 6
Ons 24/3
S. Maria Novella- S. Croce
Vi går till dominikanernas huvudkyrka S. Maria Novella, granne med vårt hotell. Kyrkans fasad är en nyskapelse av renässansarkitekten Leon Battista Alberti, och en förebild för 1500- och 1600-talets kyrkofasader. Inuti finner man några av de rikast dekorerade kapellen från det sena 1400-talet – i huvudkapellet har Domenico Ghirlandaio i en serie scener ur helgonlegenderna även avbildat sin florentinska samtid. I långhuset finns en fresk av Masaccio, en av måleriets stora förnyare – han dog ung. Klosteranläggningen, som omsluter flera inre gårdar, var stor nog att hysa påven och hans följe, när denne vistades i staden. I kapitelsalen understryker freskerna från mitten av 1300-talet dominikanernas speciella roll. I en vy av Florens framställs de som Herrens förkämpar, de liknas vid vallhundar (domini canes, d.v.s. Herrens hundar). Denna orden stod tidigt för inkvisitionen, den rätta lärans övervakare och i ”Thomas Aquinas triumf ” framhålls dess lärdom och fostrande uppgift.
Den stora öppna platsen framför var tänkt för predikan till massorna, men har även använts för folknöjen: Obeliskerna markerar vändpunkterna för den kapplöpning med häst och vagn som storhertigarna instiftade på 1500-talet.

På eftermiddagen ägnar vi oss åt franciskanernas S. Croce, en kyrka lika stor som Domen, med två stora klostergårdar och stor öppen predikoplats framför fasaden. Flera kapell dekorerades av Giotto på 1310-talet, ytterligare andra av hans arvtagare. Renässansen är väl representerad genom verk av Donatello, Brunelleschi och andra. Kyrkan är fylld av gravar med rik skulptural utsmyckning, flera utsökta s.k. humanistgravar från 1400-talet, likaså monument över Michelangelo, Giacchino Rossini, m.fl.
På piazzan framför spelades sedan 1400-talet under fastan en sorts fotboll, som mera liknar rugby och ofta var en blodig historia. Spelet lär ha antika anor och påstås vara ursprunget till dagens fotboll.
Dag 7
Tors 25/3
Palazzo Pitti
Vi tillbringar några timmar i Palazzo Pitti på södra sidan av Arno. Det byggdes av den kolossalt rike bankiren Luca Pitti, en rival till Medicis. Vid mitten av 1500-talet togs det över av storhertigen Cosimo I de’ Medici och hans gemål. Trots sin storlek byggdes det ut till flerdubbel storlek och en vidsträckt park anlades i sluttningarna bakom, med skulpturer, grottor och vattenkonster, Boboliträdgården. Salarna dekorerades av tidens främsta konstnärer och delar av Medicéernas väldiga konstsamlingar hamnade där. Palatset var en av barockens främsta furstliga miljöer och inspirerade bl.a. Nikodemus Tessin när han planerade Stockholms slott. Eftermiddagen på egen hand. På kvällen avskedmåltid på en toskansk restaurang nära hotellet.

Dag 8
Fre 26/3
På egen hand i Florens-hemresa
Dagen fri för egna aktiviteter. Under sen eftermiddag transfer till Bolognas flygplats för hemresa på kvällen med SAS via Kastrup till Arlanda.

RESEFAKTA:
Medlemskap i Rominstitutets vänner krävs för deltagande i resan. Föreningens bankgiro är 485-9013.
Årsavgift 300:- per person, för par/sammanboende 400:-
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter.
Pris från Arlanda inkl. flygskatter: 18.850:-
Pris från Landvetter retur Kastrup inkl. flygskatter: 18.700:-
Pris från Kastrup inkl. flygskatter: 17.950:-

Enkelrumstillägg (i mån av tillgång): 3.800:-
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning den 10/2 2021) betalas omgående efter avisering om anmälningsavgift. Efter betalning är anmälan bindande.
Bankgiro 5169 - 6672 PARADISRESOR
Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se tel. 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften erlagts. Kontrollera att ni har reseförsäkring!

I resans pris ingår: Flyg från Arlanda/Landvetter/Kastrup till Bologna tor, del i dubbelrum på vårt fyrstjärniga hotell i Florens med bufféfrukost, välkomst- och avskedsmåltider, vinprovning med tilltugg, transporter i turistbuss och utflykter enligt program, inträdesavgifter, fil dr Börje Magnussons ciceronskap, lokalguide Elisabetta Marchi, reseledning från Paradisresor, city-tax samt eu-moms. När måltiderna inte ingår äter de som önskar tillsammans.

Gör en intresseanmälan på vår hemsida www.paradisresor.se eller ring tel. 0702-259992.
Org. nr 96 96 00-58 50. SRF:s (Svenska Resebyråföreningens) villkor för paketresor gäller. Vi har F-skattebevis. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet. www.kammarkollegiet.se

Samtidigt som vårt program är innehållsrikt finns det tid för återhämtning och strövtåg på egen hand. Här är några pärlor för den som inte fått nog.

1. Först bör nog nämnas Masaccios fresker i Cappella Brancacci i kyrkan S. Maria del Carmine (litet utrymme, några få personer åt gången släpps in). Från vårt hotell är det en kort promenad över Ponte alla Carraia.

2. På samma sida av floden Arno finns många andra sevärdheter. De flesta besökare i Florens söker sig upp till Piazzale Michelangelo för utsikten över staden. Därifrån kan man fortsätta upp till kyrkan S. Miniato al Monte, till stora delar från 1000- och 1100-talen.

3. Norr om Domen finns Accademia di Belle Arti med bl.a. Michelangelos David (originalet) och andra verk av denne. Ytterligare ett kvarter bort finns Piazza della SS. Annunziata, med sin märkvärdiga kyrka och Brunelleschis berömda hittebarnshus, där en utställning visar hur en sådan välgörenhetsinrättning fungerade. Från piazzan drogs en rak gata med Domens kupol i fonden.

4. Baptisteriet, Domen och Kampanilen pryddes utvändigt och invändigt med mosaiker, målningar och en uppsjö av reliefer och fristående skulpturer. Dessa verk har till största delen ersatts av kopior, och har tillsammans med viktiga delar av inredningarna flyttats till det intilliggande museet, Opera del Duomo, nyöppnat i förstorad och förbättrad form. Där kan man på nära håll studera Baptisteriets berömda Paradisportar, reliefer och skulpturer från Kampanilen, vilka suttit högt över marken, sångläktarna från Domen, Donatellos utmärglade Maria Magdalena, Michelangelos Kristi Begråtande som var tänkt att pryda hans egen grav, och oräkneliga andra mästerverk. Museet visar också på ett instruktivt sätt modeller, verktyg och material som använder för konstruktionen av kupolen.

5. Il Bargello var stadens äldsta stadshus, därefter under flera hundra år fängelse. Det återställdes på 1800-talet och är nu museum över konsthantverk och skulptur. Här finns mästerverk av Donatello och Michelangelo, dessutom vävnader, emaljer, elfenbensreliefer mm, samlingar som saknar motstycke. Här kan man också studera renässansens fysionomier i enastående porträttbyster, likaså skulpturer och reliefer i glaserade terracotta av medlemmar av familjen della Robbia, i en teknik som denna på 1400-talet hade monopol på och som blev enastående framgångsrik.

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | ResevillkorDomen i Florens. Foto: ENITDavid av Michelangelo på Piazza della Signoria. Foto: iStockphotoDante och den gudomliga komedin i Domen. Foto: iStockphoto

 
SRF
 

Klassiska Kampanien: Capri, Paestum och Pompeji 10-17 april 2021 med fil. dr Niklas Hillbom Sorrento-Paestum-Flegreiska fälten-Capri-Pompeji-Vesuvius-Neapel-Herculaneum

Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya vänner till FRÅN HAV TILL HAV I ETRUSKERNAS SPÅR den 27/4-4/5 2021 med fil. dr Allan Klynne Bologna-Comacchio-Murlo-Volterra- Vulci-Tarquinia-Viterbo-Tuscania-San Giovenale-Acquarossa-Cerveteri-Pyrgi-Rom

Svenska Arkeologiska Samfundet inbjuder till resa till södra Frankrike 13-20 sept. 2021 med fil. dr Niklas Hillbom

Syditaliens fascinerande skatter: Kalabrien-Basilicata-Apulien med fil. dr Allan Klynne den 22-29 sept. 2021. Thyrrenska havet-Joniska havet-Adriatiska havet

Det romerska Spanien. Konst och arkeologi från Cádiz till Barcelona. Baleo Claudio-Cádiz-Itálica-Mérida-Toledo-Segovia-Ampurias-Tarragona med fil. dr Jesper Blid den 5-13 okt 2021
Visa alla resor


Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon/Fax: 08-718 07 13 - E-post: info@paradisresor.se