FULLSATT Klassiska Kampanien: Paestum, Capri och Pompeji 14-21 april 2024 med fil. dr Niklas Hillbom Sorrento – Paestum - Flegreiska fälten – Pompeji-Capri – Boscoreale – Neapel - Herculaneum
Fil. dr Niklas Hillbom är resans ciceron, klassisk arkeolog som skrivit en avhandling om minoiska brädspel. Han har tidigare gjort många uppskattade resor för Paradisresor i Syrien, Jordanien, Grekland, Cypern, Turkiet, Kroatien och Frankrike och även varit ciceron på denna resa många gånger.
Niklas Hillboms hemsida: Arktir.se

Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Sön 14/4
Skandinavien-Oplontis-Sorrento
Morgonflyg med SAS från Arlanda och Landvetter via Kastrup till Neapel. På vägen till Sorrento besöker vi Villa Poppaea i Oplontis, en fantastisk romersk villa som kan ha tillhört Neros hustru. Där finns mycket välbevarade färgstarka fresker. Vi åker ut på Sorrentohalvön till vårt trevliga och lugnt belägna hotell Grand Hotel Aminta www.aminta.it med pool strax utanför Sorrento omgivet av citron-och olivlundar med en hänförande utsikt över Neapelbukten. Här bor vi hela veckan. Gratis transferbuss (shuttle bus) går från hotellet till Sorrento centrum. Tider finns i receptionen.
Dag 2
Mån 15/4
Paestum
Heldagsutflykt till Paestum, ett av Italiens främsta minnesmärken, som grundades 600 f Kr av grekerna. Förmiddagen ägnar vi åt museet med grekiskt hantverk och konst från utgrävningarna i området samt Dykarens grav, som har hedersplatsen i museet. Lunchpaus i Paestum. Vi fortsätter med en rundvandring på det arkeologiska området och beundrar de tre bäst bevarade grekiska templen i världen på ett och samma område. Vi studerar också andra grekiska och romerska ruiner. På kvällen gemensam välkomstmiddag på en trevlig restaurang i Sorrento.
Dag 3
Tis 16/4
Capri

På morgonen tar vi båten från Sorrentos hamn till Capri. Kusten och dess fiskebyar beundras på avstånd med dess imponerande bergväggar som störtar rakt ner i havet. Snart ser vi Capri höja sig ur havet. Vi stiger av i Marina Grande och åker upp till Anacapri med minibuss för att besöka Villa San Michele, den svenske läkaren Axel Munthes vackra bostad, som idag är svenskt museum. Vi får en guidad tur genom villan och den underbara trädgården. Vi studerar de intressanta statyer och reliefer, som nyligen restaurerats. Lunchpaus. Vi åker tillbaka till Capri stad och därifrån promenerar de som önskar till ruinerna av en av kejsar Tiberius villor, Villa Jovis. Gemensam bussfärd ner till Marina Grande för färja till Sorrento.
Dag 4
Ons 17/4
Vesuvius sluttningar-Boscoreale-vingård
Vi åker upp mot Vesuvius. Bussen tar oss nästan till toppen. Utsikten är fantastisk vid klart väder. Vi tar en fika där uppe innan vi fortsätter till Boscoreale där vi besöker romerska Villa Regina och Antiquarium. Därefter åker vi till en typisk vingård vid Boscotrecase i närheten och provar bl a det vita Lacrima Christo, som en gång ansågs vara ett av Italiens bästa viner och äter en gemensam lunch där.
Dag 5
Tors 18/4
Pompeji
Heldag i Pompeji. Vi börjar vår rundvandring vid Porta Marina. Stadens liv stannade upp vid vulkanutbrottet 79 e Kr och ger intrycket av att det skedde alldeles nyligen. Vi besöker teatrarna, forum och termerna, bordell, barer, bostadshus och thermopolium. Tid för lunch i cafeterian mitt på dagen och vi fortsätter sedan vårt besök i Pompeji under eftermiddagen. Efter att Niklas Hillbom har visat forum tittar vi på det nyöppnade Antiquarium med många fina föremål och nya målningar från utgrävningarna. I norra delen av ruinstaden ser vi de svenska utgrävningarna, får höra om romersk mat och krogar, och läser graffiti. Slutligen väntar en spektakulär höjdpunkt; Vettiiernas hus. Efter 20 år av försiktig renovering har detta atriumhus åter öppnat, så att vi kan beundra vad som kanske är världens vackraste antika väggmålningar. Avslutning vid Mysterievillan och återfärd till hotellet.
Dag 6
Fre 19/4
Cumae, Misenum, Baiae och Pozzuoli
Vi far väster om Neapel till Cumae vid kusten som var den tidigaste grekiska kolonin med
bl a Sibyllans grotta. Det närliggande Misenum som var Augustus flottbas besöks därefter. Vi går ner i Piscina Mirabile, en underjordisk vattencistern från Augustus tid stor som en katedral. Lunch i närheten på en liten taverna. Vi tittar på de imponerande ruinerna av Baiae – antikens mest kända och skandalomsusade bad- och kurort. Efter lunch avslutar vi med ett besök på Pozzuoli som är den tredje största amfiteatern i Italien.
Dag 7
Lör 20/4
Arkeologiska Nationalmuseet i Neapel-Herculaneum
Dagen börjar med ett besök på Arkeologiska Nationalmuseet i Neapel med fynd från Pompeji, Herculaneum och villorna som begravdes vid vulkanutbrottet. Här finns statyer, fresker, mosaiker och husgeråd. Lunch i Santa Luciahamnen. Efter lunchpaus åker vi till Herculaneum, som begravdes under lava vid Vesuvius utbrott och samtidigt sjönk ett antal meter och idag ligger lägre än havsytan. Vi besöker staden och studerar intressanta byggnader. Herculaneum är mycket mindre än Pompeji och städerna är olika till sin struktur. På kvällen äter vi en gemensam avskedsmiddag på en historisk restaurang med utsökt mat och utsikt över Capri.
Dag 8
Sön 21/4
Hemresedag
Utcheckning och transfer till Neapels flygplats för flyg till Arlanda via Kastrup. Landvetterresenärerna flyger till Kastrup och tar sedan tåget till sin hemdestination pga långa väntetider på Kastrup för anslutningsflyg.

RESEFAKTA:
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter och följa gruppens takt.
Resans pris från Arlanda, Kastrup eller Landvetter 22.850:- inkl. flygskatter
Anmälningsavgift: 2.000:- (dras av vid slutbetalning 6/3) att betalas omgående efter avisering om anmälningsavgift.
Varje standardrum har delvis havsutsikt utan balkong.
Tillägg för havsutsikt i dubbelrum med balkong: 2.900:- anges vid bokning!
Enkelrumstillägg: 3.800:-
Om du bokat del i dubbelrum, men det inte finns någon att dela med måste enkelrumstillägg erläggas.
Avbeställningsskydd kan tecknas genom Europeiska ERV www.erv.se tel 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften erlagts. Kontrollera att ni har reseförsäkring!
Bankgiro: 5169 - 6672 PARADISRESOR

I resans pris ingår: Flyg från Arlanda och Landvetter via Kastrup till Neapel; hemresa till Arlanda via Kastrup och Landvetterresenärernas flyg till Kastrup, del i dubbelrum i vårt fyrstjärniga hotell Grand Hotel Aminta strax utanför Sorrento med bufféfrukost, bagagehantering på hotellet, välkomst- och avskedsmiddagar på trevliga restauranger, vinprovning och lätt lunch på vingård vid Vesuvius, transporter i turistbuss och utflykter enligt program, inträdesavgifter, city tax, fil. dr Niklas Hillboms ciceronskap, lokala guider och eu-moms.

För förfrågan/anmälan till Paradisresor lämna en intresseanmälan på www.paradisresor.se eller mejla till info@paradisresor.se alt. ring 0702-259992.
SRF:s (Svenska Resebranschföreningens) villkor för paketresor gäller. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet www.kammarkollegiet.se. Vi har F-skattebevis. Org. nr 96 96 00-58 50


 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | Resevillkor



Paestum. Foto: ENIT



Villa San Michele. Foto: San Michele



Pompeji. Apollonarkaden. Foto: ENIT

 
SRF
 





























FULLSATT Klassiska Grekland och Mykene Athen-Mykene-Asine-Epidauros-Olympia-Delfi-Kap Sounion för Seniora Läkare den 11-18 april 2024 med fil. dr Allan Klynne

Roma aeterna – det antika Rom den 4-11 maj 2024 med fil. dr Allan Klynne

Klassiska Grekland och Mykene Athen-Mykene-Asine-Epidauros-Olympia-Delfi-Kap Sounion den 21-28 sept 2024 med fil. dr Allan Klynne

Föreningen Svenska Atheninstitutets Vänner inbjuder nya och gamla vänner till Det minoiska Kreta - Europas första högkultur 3-10 okt 2024 med fil. dr Niklas Hillbom

FULLSATT Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya vänner till Medelhavets korsväg 12-20 okt. 2024 - rundresa på Sicilien med docent Kristian Göransson och fil. dr Henrik Boman, Göteborgs universitet

Jordaniens spektakulära historiska lämningar bland öknar och berg med fil. dr Niklas Hillbom prel. den 4-11 nov 2024




Visa alla resor


























Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon: 070 225 99 92 - E-post: info@paradisresor.se