Jordaniens spektakulära historiska lämningar bland öknar och berg med fil. dr Niklas Hillbom prel. den 4-11 nov 2024
Fil. dr Niklas Hillbom, klassisk arkeolog och vår mycket kunnige och omtyckte ciceron, har skrivit en avhandling om minoiska brädspel och intresserat sig mycket för forntidens kulturkontakter runt östra Medelhavet. Han har tidigare varit ciceron för Paradisresor i Grekland, Italien och Cypern samt gjort ett stort antal mycket uppskattade resor med Paradisresor till Jordanien och Syrien.

I det variationsrika jordanska landskapet varvas grekiska och romerska ruiner i världsklass med korsfararborgar och islamiska ökenfort. Vi besöker bibliska platser och Döda havet och färdas längs den mytomspunna Kungsvägen. Efter resans höjdpunkt Petra, skiftar vi fokus från kultur till natur med några avkopplande dagar vid Röda havets kristallklara vatten.

Vi på Paradisresor är glada att kunna meddela att vi återupptar våra innehållsrika och spännande resor till Jordanien med vår ciceron fil. dr Niklas Hillbom som är väl bekant med Jordanien efter många minnesvärda resor med Paradisresor. Niklas Hillboms hemsida: Arktir.se

Direktflyg tor Arlanda-Amman med bekväma flygtider. Resenärer utifrån rekommenderar vi att boka eget anslutningsflyg eller tåg till/från Arlanda.


Intresseanmälan hittar du här


Dag 1
Mån 4/11
Utresedag
Direktflyg från Arlanda på eftermiddagen kl. 15:15 till Amman med Royal Jordanian Airlines. Ankomst på kvällen 22:00 lokal tid. Vi tar in på vårt centralt belägna hotell och stannar i Amman två nätter.
Dag 2
Tis 5/11
Jerash, Amman
Vi far några mil till den vidsträckta romerska staden Jerash som grundades av Alexander den Store och som var helt övertäckt av sand innan den tyske arkeologen Ulrich Jasper Seetzen hittade Jerash på nytt 1806! Vi ser välbevarade monument som det stora Artemistemplet och det mäktiga Zeustemplet och flera andra intressanta lämningar. Efter lunchpaus i Jerash återvänder vi till Amman där vi ser det centrala Amman innan vi besöker citadellet med den härliga utsikten över Amman och den romerska teatern som fortfarande används vid föreställningar. Välkomstmiddag på en orientalisk restaurang i Amman.
Dag 3
Ons 6/11
Berget Nebo, Madaba, Döda havet
Utcheckning från hotellet. Dagen börjar med besök på Jordaniens Nationalmuseum där bl a de berömda Dödahavsrullarna ställs ut. Dessa skriftrullar och fragment påträffades i elva grottor i trakten av Qumran vid Döda havets nordvästra del av några herdepojkar i början på femtiotalet. Dödahavsrullarna anses av många som det största handskriftsfyndet i modern tid. Därefter far vi några mil till en viktig vallfärdsplats, berget Nebo. Vi besöker andäktigt berget, där Moses såg ner över det förlovade landet för första gången. Sedan åker vi till Madaba, äter lunch och beundrar de unika mosaikerna i den bysantinska St Georgs-kyrkan föreställande berg, dalar och bl a en karta över det heliga landet. Vi far till Jordandalen som ligger 400 m under havsytan och besöker Bethania där Johannes Döparen döpte Kristus i Jordanfloden. Dagens färd avslutas med att vi tar in på vårt bekväma hotell vid Döda havets strand och tar ett uppfriskande salt bad. Middag på hotellet.
Dag 4
Tors 7/11
Karak, Petra/Wadi Musa
Utcheckning. Vi följer den arabiska Kungsvägen söderut med flera borgar och fästningar längs vägen. Vid vägkanten växer svarta irisar denna tid på året och vi gör ett fotostopp. Hjordar med får och getter möter oss på vägen med sina herdar och har vi tur dyker det upp en kamelkaravan i öknen. Lunch i Karak där vi även besöker den spektakulärt belägna korsfararborgen som var viktig under 1100-talet och belägrades flera gånger. Vi far vidare till vårt 4* hotell i Wadi Musa alldeles i närheten av Petra. Middag på hotellet.
Dag 5
Fre 8/11
Petra
Utcheckning. En härlig dag i den magnifika klippstaden Petra, som börjar med att vi till fots följer den smala stigen fram till den väl dolda ingången till det mytomspunna Petra. Vi vandrar runt i den nabateiska staden och beundrar de enorma gravfasaderna uthuggna i de rosa klipporna. Lunch. Petra är sedan länge ett av Unescos världsarv och ett av världens sju nya underverk. Under sen eftermiddag åker vi söderut till Röda havet och Aqaba, där vi tar in på vårt lyxiga hotell nära havet. Här stannar vi två nätter. Middag på hotellet.
Dag 6
Lör 9/11
Petra, Aqabaviken
Fri dag för bad och sol vid Röda havet. Möjlighet till båtutflykt till närliggande korallrev och snorkling i kristallklart vatten bland tropiska fiskar i regnbågens färger. Lunch och middag på hotellet. Övernattning i Aqaba.
Dag 7
Sön 10/11
Aqaba, Wadi Rum
Utcheckning från hotellet vid 10-tiden. Vi åker norrut mot den vackra öknen vid Wadi Rum i dalarna mellan de gulröda klippformationerna. Vi gör en utflykt med jeepar i öknen under två timmar. Lawrence av Arabien hade sin bas här under den arabiska frigörelsen 1917-18 och filmen Lawrence of Arabia spelades in på sextiotalet i trakten. Vi bjuds på barbecue som avskedslunch på ett beduinläger. Vi får en god drink med mynta och citron och äter grillade delikatesser och det typiska beduinbrödet. Vi far vidare längs den snabbare ökenvägen till Amman och återvänder till vårt hotell. Middag på hotellet och övernattning i Amman.
Dag 8
Mån 11/11
Hemresedag
Efter frukost utcheckning och transfer till Ammans internationella flygplats. Direktflyg till Arlanda kl 11.00 med Royal Jordanian Airways. Ankomst till Arlanda kl.14.15.

RESEFAKTA:
Resan innebär en hel del promenader så resenärerna bör kunna förflytta sig utan svårigheter.
Turistvisum ingår och ordnas vid ankomst till Jordanien.
Observera att passet måste vara giltigt minst 6 mån efter hemresedatum.
Resans pris inkl. flygskatter från Arlanda: Meddelas inom kort.
Anmälningsavgift vid anmälan: 2.500:- (dras av vid slutbetalning 26/9 2024).
Enkelrumstillägg: Meddelas inom kort.
Avbeställningsskydd kan tecknas genom ERV www.erv.se tel 0770 456 900 och betalas inom två dagar efter att anmälningsavgiften betalats. Kontrollera att ni har reseförsäkring!
Paradisresors bankgiro: 5169 - 6672

I resans pris ingår: Direktflyg från Arlanda tor Amman, del i dubbelrum på 4* och 5* hotell, bufféfrukostar, 6 luncher, 5 middagar (exklusive drycker) på hotell och en middag på restaurang i Amman, busstransporter med modern luftkonditionerad turistbuss, inträdesavgifter, visumkostnader, utflykter enligt program, fil. dr Niklas Hillboms ciceronskap och lokalguider. Vi har hörsnäckor. All dricks ingår.

För förfrågan/anmälan till Paradisresor lämna en intresseanmälan på www.paradisresor.se eller mejla till info@paradisresor.se alt. ring 0702-259992!
Org. nr 96 96 00-58 50. SRF:s (Svenska Resebranschföreningens) villkor för paketresor gäller. Lagstadgad resegaranti är ställd till Kammarkollegiet www.kammarkollegiet.se
Vi har F-skattebevis.

 
Resor | Om Paradisresor | Kontakt | Resevillkor



Artemistemplet, Jerash. Foto: Jordan Tourism Board



Petra. Foto: Jesper Blid



Wadi Rum. Foto: Jordan Tourism Board

 
SRF
 





























FULLSATT Klassiska Grekland och Mykene Athen-Mykene-Asine-Epidauros-Olympia-Delfi-Kap Sounion för Seniora Läkare den 11-18 april 2024 med fil. dr Allan Klynne

FULLSATT Klassiska Kampanien: Paestum, Capri och Pompeji 14-21 april 2024 med fil. dr Niklas Hillbom Sorrento – Paestum - Flegreiska fälten – Pompeji-Capri – Boscoreale – Neapel - Herculaneum

Roma aeterna – det antika Rom den 4-11 maj 2024 med fil. dr Allan Klynne

Klassiska Grekland och Mykene Athen-Mykene-Asine-Epidauros-Olympia-Delfi-Kap Sounion den 21-28 sept 2024 med fil. dr Allan Klynne

Föreningen Svenska Atheninstitutets Vänner inbjuder nya och gamla vänner till Det minoiska Kreta - Europas första högkultur 3-10 okt 2024 med fil. dr Niklas Hillbom

FULLSATT Medelhavsmuseets vänner inbjuder gamla och nya vänner till Medelhavets korsväg 12-20 okt. 2024 - rundresa på Sicilien med docent Kristian Göransson och fil. dr Henrik Boman, Göteborgs universitet




Visa alla resor


























Måsungevägen 1 - 131 50 Saltsjö-Duvnäs - Telefon: 070 225 99 92 - E-post: info@paradisresor.se